Your browser version is outdated. We recommend that you update your browser to the latest version.

ANDALUZIJA I JUŽNA PORTUGALIJA

Šta prvo pomislite kada vam neko spomene Andaluziju i jug Portugalije? Vreli jug, strast, flamenko, korida, Don Žuan, Mavari, peščane plaže okružene stenama, sangrija, tapasi, Pablo Pikaso, siesta, velelepne palate...

Šta god da ste pomislili, sigurno niste pogrešili. Sve ovo ali i mnogo više čini jug Španije i Portugalije jednim od najatraktivnijih delova Evrope. Egzotična mešavina kulture i tradicije, mesto gde su Rimljani, Mavari, Jevreji i Španci ostavljali svoj pečat kroz istoriju i učinili sadašnjost tako mističnom i lepom.

Valentia, kako glasi latinski naziv Valensije, danas je treći najveći grad u Španiji, tik iza Barselone i Madrida. Osnovan 137. godine pre nove ere bio je grad za koji su se kroz istoriju borili Rimljani, Vizigoti, muslimani i hrišćani, a danas je je to grad savremene arhitekture, futurističkih muzeja, prelepih plaža i velelepnih trgova, a sve to upakovano u autentičan španski duh.

Odmor i predah ćete potražiti u hladovini lokalnog bara uz tradicionalno špansko jelo paelju, nastalu upravo u okolini Valensije i popularno piće Agua de Valencia, tradicionalni koktel od ceđene pomorandže, vodke, španskog šampanjca Cava, smeđeg šećera i leda. Litarski bokali u kojima se služe ovi kokteli ublažiće vrelinu ovog mediteranskog grada. Salud!

Malaga, grad koji će učiniti da ste u jednom trenutku u Evropi, a već u sledećem vas vodi u Afriku. Šetnja isprepletanim ulicama Malage predstavlja šetnju kroz istoriju. Teatro Romano ili Rimski teatar, Castillo de Gibraltaro i Alkazaba, prelepe tvrđave iz doba Mavara, katedrala Malaga.

Splet pešačkih ulica prepunih barova, restorana i šarenih suvenirnica čine neverovatan spoj tradicionalnog i kosmopolitskog šarma. Stanovnici Malage sa ponosom će vam istaći da su čuveni Pablo Pikaso i Antonio Banderas rođeni baš u ovom gradu.

Put kroz kilometre i kilometre maslinjaka vodi nas do jednog od najlepših gradova Andaluzije, Granade. „Udeli mi gospo, jer u životu nema strašnije kazne nego biti slep u Granadi“ natpis je koji stoji na ulaznoj kapiji i možda najbolje opisuje očaravajuću Alhambru, splet predivnih palata i vrtova. Al Kelet Al Hambra ili crvena tvrđava je pravi biser islamske srednjovekovne arhitekture. Izgrađena tokom XIII i XIV veka kao dvorac i utvrđenje islamskih vladara kojoj u kasnijim vekovima nisu odoleli ni španski kraljevi, uveriće nas kako su Mavari tokom svojih 8 vekova vladavine na ovom prostoru stvorili možda jednu od najprefinjenijih civilizacija srednjeg veka.

Kordoba - udaljena od ostatka andaluzijskih gradova, ova nekadašnja prestonica mavarskog kraljevstva ljubomorno čuva istoriju Al Andalusa. Simbol Kordobe - La Meksita, nekadašnja džamija, a danas velelepna katedrala još jednom će nam pokazati taj savremeni spoj orijenta i Evrope, kulturološki miks prožimanja naroda i vere kroz istoriju.

Sevilja, prestonica vrele Andaluzijeza mnoge je pravi španski grad. Neretko ćete čuti da ni Madrid ni Barselona ne nose taj španski duh u sebi kao Sevilja. Neko će vam reći da je glavna atrakcija Sevilje prelepi Španski trg koji se nalazi u sklopu Marija Luiza parka. Kuriozitet koji nosi ovo pravo remek delo jeste da su njegove skice nastale u Havani i da mu je to dalo posebnost karipskog duha. Drugi će opet staviti na prvo mesto staru mavarsku palatu Alkazaru, pravi praznik za oči, izgrađenu kako bi joj se divili mavarski vladari, španski kraljevi i danas radoznali posetioci. Jedni će ostati zavedeni plesom prelepe flamenko igračice i zvukom strastvene gitare a drugi će iz grada poneti legendu o seviljskom zavodniku, Don Žuanu.

Lagos i Faro, gradići smešteni na samom jugu Portugalije u prelepoj oblasti Algavre, nedaleko od Giblatarskog moreuza i mesta gde se Atlantik susreće sa Sredozemnim morem. Kilometri dugih peščanih plaža specifičnih po krečnjačkim stenama neobičnih oblika prava su razglednica ovog dela Portugala. Uživamo u čarima ovog dela Iberijskog poluostrva, ukusnoj i specifičnoj kuhinji i portugalskim slatkim vinima

 

PROGRAM PUTOVANJA:

Nica – Valensija – Sevilja – Malaga - Kordoba – Lagos – Faro – Granada - Kan

 

 

DAN 1 – Sastanak putnika na parkingu iza Narodne biblioteke u Beogradu u večernjim časovima. Dnevna i noćna vožnja kroz Srbiju, Hrvatsku, Sloveniju, Italiju i Francusku sa usputnim pauzama radi odmora. 

DAN 2 – Dolazak u Nicu u kasnim popodnevnim časovima. Odmah po dolasku odlazimo do smeštaja. Nakon što se smestimo, raspakujemo i kratko odmorimo od puta, krećemo u obilazak grada. Prošetaćemo uskim kaldrmisanim uličicama starog dela grada, obići rusku pravoslavnu Crkvu Svetog Nikole, jednu od najlepših ruskih crkvi van granica Rusije, popeti se na Colline de Chateu - park smešten na brdu između starog grada i luke sa kojeg se pruža neverovatan pogled na ceo grad, okupati se na plažama pored čuvenog engleskog šetališta. Slobodno vreme. Noćenje.

DAN 3 – Pakujemo se, napuštamo sobe i stvari ostavljamo u autobus. Slobodno vreme za uživanje u prelepom gradu francuske rivijere. Polazak za Valensiju u kasnim popodnevnim časovima. Noćna vožnja kroz Francusku i Španiju sa usputnim pauzama radi odmora.

DAN 4 – Stižemo u Valensiju u popodnevnim časovima i odmah odlazimo do smeštaja kako bi se smestili i na kratko odmorili od puta. Nakon pauze za odmor krećemo u obilazak ovog jedinstvenog španskog grada. Obići ćemo La Lonja de Seda - prelepu gotičku građevinu iz 15. veka, nekadašnji market svile. Nastavljamo do gradske katedrale iz 13. veka, koja je sagrađena na mestu nekadašnje džamije. Upoznaćemo se i sa crkvom Svetog Tome i Filipa iz 18. veka, Torres de Serranos - srednjovekovne kapije grada kao i gradskom pijacom na kojoj možete kupiti proizvode koji stižu iz cele Španije. Slobodno vreme. Noćenje.

DAN 5 – Pakujemo se, napuštamo smeštaj i ostavljamo stvari u autobus. Slobodno vreme. Ne propustite da obiđete neke od sjajnih muzeja kao što su muzej keramike, likovne ili religijske umetnosti ili možda izađete na plažu. Polazak za Sevilju u večernjim časovima. Noćna vožnja kroz Španiju sa usputnim pauzama.

DAN 6 –  U popodnevnim časovima stižemo u ovaj jedinstveni andaluzijski grad i odmah odlazimo da se smestimo. Nakon pauze za odmor i ručak u smeštaju, krećemo u obilazak grada. Obići ćemo katedralu iz 15. veka, jednu od autentičnih andaluzijskih građevina sazidanu od velikog broja tornjeva. Idemo i do Barrio Santa Cruza, jednu od najšarmantnijih gradskih četvrti u čitavoj Evropi, okruženu belim kućicama sa šarenim prozorima uz mnoštvo cveća i druželjubivog lokalnog stanovništva. Nastavljamo do parka Marije Luize i plaza Espana, najvećeg gradskog trga od čak 50.000 kvadratnih metara okruženog velikim brojem prozora i balkona u baroknom i neomavarskom stilu koji danas predstavlja simbol ovog prelepog grada. Slobodno vreme. Noćenje.

DAN 7 – U jutarnjim časovima krećemo na fakultativni izlet u Malagu. Odmah po dolasku krećemo u razgledanje grada na obali sredozemnog mora. Odlazimo do Alcazabe - starog mavarskog utvrđenja iz 9. veka, danas jednog od simbola grada, zatim nastavljamo kroz stari deo grada sve do prelepe gradske katedrale iz 16 veka. Obići ćemo i Castillo de Gibralfaro, još jedan prelepi mavarski dvorac sagrađen u 10. veku od strane Abd-al Rahmana III, kalifa Kordobe na mestu na kojem se prethodno nalazio feničanski svetionik. Stići ćemo i do barokne bazilike u severnom delu grada iz 17 veka. Nakon obilaska i pauze za ručak, u popodnevnim časovima odlazimo na gradsku plažu Malagueta i uživamo u kupanju, suncu i atmosferi na ovoj plaži. Povratak za Sevilju u večernjim časovima. Noćenje.

DAN 8 – Ujutru krećemo na fakultativni izlet za Kordobu. Nakon dva sata vožnje stižemo u ovaj fascinatni andaluzijski grad koji je tokom 10. veka bio najznačajnija kulturna i akademska prestonica Evrope. Odlazimo do Velike džamije - jednog od najznačajnijih spomenika islamske istorije ovih prostora iz 8. veka. Nastavljamo do jevrejske četvrti i istražujemo jedan od najlepših delova grada kroz šetnju sokacima, uskim uličicama i uživamo u jedinstvenom andaluzijskom ambijentu. Idemo i do Rimskog mosta, sagrađenog u čast Cezarove pobede protiv Pompeja Velikog, a koji je kasnije obnovljen tokom mavarskog perioda. Slobodno vreme. Povratak u Sevilju u večernjim časovima. Noćenje.

DAN 9 – U jutarnjim časovima odlazimo u Algarve, najjužniji region Portugalije poznat po prelepim plažama i autentičnoj portugalskoj kulturi, Prvo odlazimo u Lagos, najveći grad ove oblasti. Odmah po dolasku ćemo prošetati starim delom grada prepunim autentičnim portugalskim restoranima i energijom specifičnom za ovaj deo Portugalije. Nakon šetnje i pauze za ručak odlazimo na neku od prelepih plaža i uživamo u suncu i kupanju. U kasnim popodnevnim časovimo vožnju nastavljamo ka Faru, gradiću na obali atlanstkog okeana. Odmah po dolasku krećemo u obilazak starog dela grada okruženog srednjovekovnim zidinama zidanih na rimskim temeljima i slušamo priču o turbulentoj istoriji ovog dela Portugalije. Obići ćemo i Igreja do Carmo - baroknu crkvu iz 18. veka, simbol ovog grada. Slobodno vreme. Povratak u Sevilju u kasnim večernjim časovima. Noćenje.

DAN 10 – U jutarnjim časovima odlazimo u Granadu, jedan od najlepših andaluzijskih gradova. Odmah po dolasku odlazimo do Albacina - prelepe stare arapske četvrti i svetskog nasleđa pod zaštitom UNESCO-a. Obići ćemo i Capilla Real tj. kraljevsku kapelu visoku 47 metara koja se naslanja na gradsku katedralu u kojoj se nalaze kraljevske grobnice nekih od najuticajnijih srednjovekovnih vladara. Svratićemo i do arapske pijace gde ćemo za trenutak zaboraviti da se nalazimo u Španiji već u nekoj od arapskih država okruženi marama, začinima i svega što odlikuje arapsku kulturu. Slobodno vreme za obilazak Alhambre - remek dela islamske arhitekture smešteno na obroncima planine Sierra Nevada. Danas jedno od najposećenijih mesta u celoj Španiji je od 13. do 15. veka bila rezidencija najuticanije vladarske mavarske dinastije Nasrid. Slobodno vreme. Polazak za Kan u večernjim časovima.

DAN 11 – Dolazak u Kan u kasnim popodnevnim časovima i odmah odlazimo u smeštaj. Slobodno vreme. Noćenje.

DAN 12 – Pakujemo se i napuštamo smeštaj. Slobodno vreme za uživanje u Kanu, grad smeštenom na francuskoj rivijeri. Polazak za Beograd u kasnim popodnevnim časovima. Noćna vožnja.

DAN 13 – Dolazak u Beograd u popodnevnim časovima.

 

Cena: 529 EUR po osobi

Cena sa popustom: 449 EUR po osobi

Termin putovanja: 02. jul - 14. jul 2019.
                               24. septembar - 06. oktobar 2019.

U cenu je UKLJUČENO:

 • Prevoz visokopodnim turističkim autobusom na relaciji Beograd-Nica-Valensija-Sevilja-Faro-Lagos-Granada-Kan-Beograd.
 • 1 noćenje u hotelu** u Nici u 1/3 sa sopstvenim kupatilom i WC.
 • 1 noćenje u hotelu*** u Valensiji u 1/3 sobama sa sopstvenim kupatilom i WC.
 • 4 noćenja u hotelu*** u Sevilji u 1/3 sa sopstvenim kupatilom i WC.
 • 1 noćenja u hotelu** u  blizini Kana u 1/3 sobama sa sopstvenim kupatilom i WC.
 • Razgledanja gradova prema programu putovanja.
 • Organizacija celog putovanja.
 • Stručna pratnja tokom trajanja putovanja.

 

U cenu NIJE UKLJUČENO:

 • Fakultativni izleti.
 • Međunarodno zdravstveno osiguranje.
 • Dvokrevetne sobe – mogućnost doplate: 10 EUR po osobi po noćenju
  **broj dvokrevetnih soba je ograničen.
 • Individualni troškovi putnika.

 

FAKULTATIVNI IZLETI:


1. Odlazak u Malagu i obilazak grada u pratnji vodiča - 30 EUR
2. Odlazak u Kordobu i obilazak grada u pratnji vodiča - 30 EUR

*Plaćanje izleta se obavlja pre realizacije samog izleta.

 

USLOVI PRIJAVLJIVANJA I PLAĆANJA:

 

 • Prijavljivanje se vrši u prostorijama Trip Top Putovanja u Beogradu u ulici Dalmatinska 72 (ulaz iz Vladetine) od ponedeljka do petka od 10h do 19h.
 • Za putnike koji nisu iz Beograda prijavljivanje je moguće telefonski i putem e-maila.
 • Prilikom prijave plaća se avans u iznosu od 20% vrednosti putovanja u dinarskoj protivvrednosti po prodajnom kursku Komercijalne banke.
 • Moguće je plaćanje na rate.
 • Ostatak novca do punog iznosa se isplaćuje najkasnije 15 dana pred početak putovanja.
 • Fakultativni izleti se plaćaju tokom putovanja.

 

OPŠTE NAPOMENE:

 

 • U okviru razgledanja gradova navedenih u programu putovanja, nisu predviđene posete ni obilasci enterijera javnih građevina, institucija i spomenika kulture, osim kada je to predviđeno programom putovanja.
 • Organizator zadržava pravo izmene redosleda realizacije programa u zavisnosti od drugih objektivnih okolnosti kao što su: vremenske prilike, ograničenja vezana za otvaranje i zatvaranje određenih objekata, gužve izazvane društvenim, političkim, verskim i drugim skupovima.
 • Organizator ne snosi odgovornost u slučaju da pogranične vlasti onemoguće ulazak putnika na teritoriju druge države ili zemlje u tranzitu zbog učinjenog prekršaja ili nepoštovanja viznih, carinskih i drugih propisa.
 • Mole se putnici da se brižljivo staraju o svojim putnim ispravama, dokumentima, novcu, vrednim stvarima, prtljagu i sl. Organizator ne snosi odgovornost za njihov eventualni gubitak, krađu ili nestanak tokom putovanja iz bilo kog razloga.
 • Organizator putovanja zadržava pravo da u slučaju promene cene prevoza, izmene deviznog kursa, nedovoljnog broja prijavljenih putnika i slično, izmeni cenu putovanja za odgovarajući iznos ili otkaže putovanje.

 

VAŽNE INFORMACIJE:

 • Ukoliko putujete sami, bićete spojeni sa nekim od drugih putnika u smeštaj bez ikakvih doplata.
 • Svi smeštajni objekti koji se koriste tokom putovanja su čisti, uredni i prilagođeni svim generacijama.
 • Svi smeštajni objetki se nalaze u širem centru grada, u blizini autobuske stanice ili metroa.
 • Tačni nazivi smeštajnih objekata će biti poznati 7 dana pred početak putovanja.
 • Ukoliko ostane slobodnih mesta u autobusu, postoji mogućnost doplate za korišćenje duplog sedišta za sve vreme trajanja putovanja. Doplata iznosi 50 EUR.

Za ovo putovanje važe Opšti uslovi putovanja turističke agencije Trip Top Putovanja Licenca broj OTP 88/2016.
Turistička agencija ''BANAT TOURS'' DOO KIKINDA, Licenca broj OTP 327/2010 nastupa u svojstvu ovlašćenog posrednika-SUBAGENTA